Milli Mücadele’nin Dini Önderlerinden Şeyh Ahmed Senusi’nin Tarsus ve Mersin’de İkametleri ve Türkiye’den Ayrılışı - Nagehan Elemana (Journal of Universal History Studies)
Şeyh Ahmed Senusi, Kuzey Afrika merkezli Senusiyye Tarikatı’nın lideridir ve Milli Mücadele Dönemi’nde Anadolu’da Ankara Hükümeti lehine önemli faaliyetler yürütmüştür. Şeyh Senusi Ekim 1924’te Türkiye’den ayrılmıştır. 25 Eylül 1922 tarihinden itibaren Tarsus’ta, 4 Temmuz 1923 tarihinden itibaren de Mersin’de ikamet etmiştir. Literatürde Şeyh Senusi’nin Türkiye’den ayrılış şekli ve nedenleri ile ilgili birtakım çelişkili ve mesnetsiz bilgiler mevcuttur. Şeyh Senusi’nin Hanedan mensupları ile ilişkisi olduğu için Türkiye’den gönderildiği bu iddialardan biridir. Bu çalışmada Şeyh Senusi’nin Tarsus ve Mersin’de ikametinin nedenleri, ikameti esnasındaki faaliyetleri ve Türkiye’den ayrılış nedeni yerel basın ve arşiv belgeleri ışığında tespit edilmeye çalışılacaktır.