Przygotowania obronne państwa w systemie bezpieczeństwa narodowego RP - Marlena Blicharz (Facta Simonidis)
Artykuł traktuje o przygotowaniach obronnych państwa, ich przesłankach, okolicznościach oraz zasięgu. Celem usystematyzowania wiedzy dokonano analizy pojęć stanowiących podstawę studiów nad bezpieczeństwem. Wyjaśniono różnice znaczeniowe terminów „bezpieczeństwo narodowe” i „bezpieczeństwo państwa”. Dokonano charakterystyki obowiązujących aktów doktrynalnych, uzupełniających lukę systemu prawnego w dziedzinie bezpieczeństwa narodowego. Przeprowadzona została całościowa analiza przygotowań obronnych państwa z uwzględnieniem ich umiejscowienia w systemie bezpieczeństwa narodowego i systemie obronnym państwa.