Ocenzurowany diabeł – casus André Frossarda - Beata Garlej (Prace Filologiczne. Literaturoznawstwo)
W artykule przeanalizowano zabiegi cenzorskie, którymi objęto dzieło André Frossarda 36 dowodów na istnienie diabła, wydane po raz pierwszy w Polscew 1987 r. Wychodząc od analizy ocenzurowanych fragmentów utworu, podjęto próbę wykazania powinowactwa cech opowiadacza – diabła Frossarda – z mechanizmem cenzury. Chcąc uzasadnić diabelskość cenzorskich zabiegów, przyjęto teologiczną tezę o rzeczywistym istnieniu „księcia ciemności”. Tym sposobem widoczna staje się w czytelniczym odbiorze pełnia diabelskości cenzorskich zabiegów, które zaingerowały w listy diabła Frossarda – jej źródłem jest retoryka nienawiści, właściwa dla niej sfera literackiej aksjologii.