Kivilerde Görülen Virüs Hastalıkları - Yağmur Türkmen; Merve Yiğit (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Kivi (Actinidia spp.), küresel olarak önemli ekonomik değere sahip bir meyve ürünüdür. 2010'dan önce, kiviyi etkileyen virüslere sınırlı ilgi gösterilmekteydi. Ancak o zamandan beri, bu ürünü enfekte eden 20'den fazla virüs tanımlanmıştır. Bu virüsler, yapraklarda sararma, mozaik desenleri, nekroz ve halkalı lekeler gibi ciddi simptomlara neden olabilmekte ve meyve kalitesi ile verimini önemli ölçüde etkileyebilmektedirler. Bu virüslerin birçoğu yaygın bir dağılıma sahiptir. Bu derleme, kivi virüslerinin tanımlanması, genomik değişkenliği, dağılımı, taşınması, tespiti, yaygınlığı ve mücadelesi konusundaki son gelişmeleri vurgulamaktadır. Ayrıca, gelecekte kivi virüsleri ile ilgili mücadele programlarının oluşturulabilmesi için önerileri de kapsamaktadır.  Virüsten ari çoğaltma materyallerinin kullanımı, kivi virüsleri ile mücadele için en uygun maliyetli ve güvenilir strateji olmaya devam etmektedir.