Akut Pankreatitli Olgularımızın Retrospektif Değerlendirilmesi - Ali Tamer; Selçuk Yaylacı; Hüseyin Demirsoy; Ahmet Nalbant; Ahmet Genç; Hakan Demirci; Mustafa Volkan Demir; Mustafa İhsan Uslan (Sakarya Tıp Dergisi)
Giriş: Akut pankreatit (AP), karın ağrısı, bulantı, kusma yakınmaları ilebaşvuran olgularda ayırıcı tanıda yer alması gereken klinik bir tablodur. Buçalışmada kliniğimizde akut pankreatit tanısı ile izlenen olguların incelenmesiamaçlandı.Metod: 2009-2010 yıllarında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İçHastalıkları Kliniğinde akut pankreatit tanısıyla takip edilen 84 olgu çalışmakapsamına alındı ve geriye dönük olarak analiz edildi. Olgularındemografik özellikleri, hastalık şiddeti, uygulanan tedavi, prognoz, hastanedeyatış süresi kaydedildi. Daha sonra hastalık şiddeti ile etyolojikfaktörler, yaş, cinsiyet, yatış süresi ve prognoz arasındaki ilişki incelendi.Bulgular: Etiyolojik olarak 55 olguda (% 66) akut biliyer pankreatit saptandı.Ranson kriterlerine göre 21 olguda (% 25) şiddetli pankreatit gözlendi.Mortalite oranı % 5 (4 olgu) bulundu. Hastalık şiddeti ile demografiközellikler, klinik ve laboratuar bulgular ve yatış süreleri arasında ilişki saptanmadı.Mortalite şiddetli grupta daha yüksekti (p< 0,05).Sonuç: AP etyolojisindeki en önemli faktör safra kesesi taşları olmaklabirlikte, idiyopatik ve diğer nadir nedenler göz ardı edilmemelidir Hafif yada şiddetli akut pankreatitte başlangıçta benzer klinik tablolar görülebileceğindenhastalık şiddetini belirlemede prognostik skorlama sistemlerindenyararlanılmalıdır