Pravna regulacija automatiziranih i potpuno autonomnih vozila u Republici Hrvatskoj - Melita Milenković (Politehnika)
Ovaj rad analizira pravnu regulaciju automatiziranih i potpuno autonomnih vozila u Republici Hrvatskoj s posebnim naglaskom na standardizaciju informacijsko-komunikacijskih tehnologija. S obzirom na rastući razvoj autonomnih sustava u prometu, nužno je uskladiti postojeće zakonodavstvo s tehnološkim napretkom kako bi se omogućila njihova sigurna i učinkovita integracija. Rad istražuje ključne regulatorne izazove, uključujući odgovornost za nesreće, sigurnosne standarde te etičke aspekte donošenja odluka autonomnih vozila. Također se analizira uloga V2X komunikacije i potreba za međunarodnim normama koje bi osigurale interoperabilnost i pravnu sigurnost. Korištene metode istraživanja uključuju analizu pravnih izvora, sintezu postojećih normativnih okvira te deduktivnu i deskriptivnu metodu. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za ažuriranjem hrvatskog zakonodavstva u skladu s europskim regulativama kako bi se osiguralo pravno i tehnički održivo okruženje za uvođenje autonomnih vozila. Zaključak donosi prijedloge pravnih i regulatornih smjernica koje bi omogućile sigurno i učinkovito korištenje ovih tehnologija u Hrvatskoj.