Metody filologiczne i narzędzia cyfrowe zintegrowane w "Prostym piśmie", czyli poznańska praca u podstaw nad upraszczaniem tekstów urzędowych - Tomasz Hoffman; Jarosław Liberek (Poradnik Językowy)
Ruch prostej polszczyzny skoncentrował się w Poznaniu w ramach trwającej od 2020 roku współpracy między Uniwersytetem im. A. Mickiewicza, Urzędem Miasta Poznania i Poznańskim Centrum Superkomputerowo-Sieciowym. Efektem działań stały się nie tylko szkolenia i warsztaty dla pracowników poznańskiego magistratu, ale również Baza Tekstów Urzędowych, która została wzbogacona o moduł AI. Obecnie upraszczanie pism urzędowych odbywa się zarówno w sposób tradycyjny, jak również z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych. Poznańska praca u podstaw równoważy aspekty społeczne i czysto maszynowe, gdyż celem nadrzędnym jest porozumienie człowieka z człowiekiem.