Preduvjeti pastorala i kateheze s odraslima za zrelost kršćanskih zajednica - Nikola Vranješ (Bogoslovska Smotra)
Rast u zrelosti vjere kao jedan od temeljnih elemenata kršćanskog života u direktnom je suodnosu s pastoralnim djelovanjem kao takvim, a na poseban način s katehezom. Stoga bi pastoralno-katehetski dinamizmi, posebice oni župnoga karaktera, nužno trebali pridonositi trajnom napretku prema sve zrelijoj vjeri i to u svim dimenzijama življenja. Mnogi aktualni pokazatelji upozoravaju na istinsku krizu ne samo procesa sazrijevanja u vjeri nego uopće započinjanja tog procesa, ali i stvarne odluke za rast u vjeri. Područja pastorala i kateheze s odraslima u tome pogledu danas predstavljaju neka od najizazovnijih i najkompleksnijih za ostvarivanje. K tomu, zajednica se kao njihovi osnovni čimbenik također prepoznaje ne samo kao stvarnost na putu napretka nego često i kao izazovni čimbenik u pogledu reprezentacije ambijenta zrelog vjerskog života. U ovom se radu teološko-pastoralno razlučuju izdvojeni osnovni i specifični preduvjeti pastorala i kateheze s odraslim vjernicima u kontekstu zajednice. Ti se preduvjeti prvotno tiču važnih elemenata strukturalnog odnosa osobe vjernika i kršćanske zajednice u pogledu napretka u zrelosti vjere i osobe i zajednice. To razlučivanje tiče se aktualnih aspekata odnosne tematike čija uspješnija realizacija u današnjim društvenim i pastoralnim prilikama može pomoći napretku procesa sazrijevanja u vjeri.