İyi Sınıf Öğretmeni Özelliklerine Yönelik Öğrenci, Öğretmen ve Veli Görüşleri: Bir Temel Nitel Çalışma - Mutlu Uygur; Sedat Kanadlı (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmada alan yazında nitelikli, yeterli sınıf öğretmeni, toplumsal bağlamda iyi sınıf öğretmeni olarak tanımlanan öğretmenlik alanına ilişkin “iyi” olma özelliğinde belirleyici olan görüşlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda derinlemesine bilgi edinmek amacıyla araştırmada, Temel Nitel Çalışma Modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Mersin ilinde 4. sınıflarda öğrenim gören 31 öğrenci, bu okullarda görev yapan 16 sınıf öğretmeni ve farklı sınıflarda öğrencileri bulunan 28 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada, iyi sınıf öğretmeni özelliklerini belirlemek amacıyla, elverişli örneklem yöntemiyle seçilmiş öğrenci, sınıf öğretmeni ve velilerin “Sizce iyi bir sınıf öğretmeni hangi özelliklere sahip olmalıdır?” sorusunu cevaplandırmaları sağlanmıştır. Çalışmada, öğrenci, öğretmen ve velilerin tamamının yüksek katılım gösterdiği iyi sınıf öğretmenine ilişkin ortak görüşün “öğrenciyi seven” ifadesi olduğu görülmüştür. Diğer en yüksek katılım gösterilen ifade ise özellikle öğretmen ve velilerin üzerinde durduğu “donanımlı (bilgili)” ifadesi olmuştur. Sonuç olarak, öğrenciyle empati kurabilen, onlarla arkadaş olan, dersi aktif ve eğlenceli hale getiren ve öğrenmeyi artırabilmek için gerekli donanım ve bilgiye sahip öğretmen özelliklerinin, iyi sınıf öğretmeni algısında önemli oranda belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır.