Svanøy birks herligheter 1741–1903 - Jan Havsås Nordstrøm (Heimen)
Jan von der Velde kjøpte i 1741 offentlige rettigheter i Sunnfjord av den dansk-norske kongen, som retten til å utnevne dommer på det tidligere Svanøygodset og tienden av korn og fisk. Samlingen av rettigheter ble kalt Svanøy birks herligheter. Artikkelens første hovedtema er omfanget av dem. De gikk over til etterkommerne i et sameie i 1755. Dette bestod til den siste rettigheten ble innløst ved lov i 1903. Det andre hovedtemaet er om sameiet var et fideikommiss.