Вітчизняний та зарубіжний досвід підготовки соціальних працівників - Liliia Rebukha (Педагогічний дискурс)
У статті автором вказано на особливості та важливість розвитку професійної соціальної освіти. Акцентовано увагу на тому, що в Україні на початку ХХ ст. склалися позитивні умови для спеціальної підготовки соціальних працівників та фахової підтримки нужденних. Відмічено, що незважаючи на певні здобутки в підготовці фахівців соціальної сфери, в колишній Радянській Україні так і не сформувалася університетська освіта соціальних працівників. Зазначено, що починаючи з початку минулого століття вдосконалювалася і швидкими темпами розвивалася професійна соціальна грамотність у зарубіжних країнах. Доведено високу ефективність системи підготовки соціальних працівників у США, Англії, Франції, Німеччині, Швеції та інших країнах Європи. Оцінено їхній досвід для нашої країни, оскільки саме він допоміг відродити університетську підготовку фахівців соціальної сфери в кінці XX ст. У статті звернено увагу на те, що нині університети України здійснюють багатоступеневу підготовку соціальних працівників, в якій виділяють бакалавр та магістр соціальної роботи.