РАЦІОНАЛЬНІСТЬ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ЦІННОСТЕЙ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - Ігор Кацюба (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано особливості раціонального управління ризиками в енергетичному секторі в контексті цінностей циркулярної економіки. Обґрунтовано, що в умовах кліматичних викликів, геополітичної нестабільності та необхідності технологічної модернізації традиційні підходи до ризик-менеджменту вже не відповідають сучасним вимогам. Розглянуто динаміку змін у сфері енергетики України у 2014–2024 роках, зокрема поширення відновлюваних джерел енергії, цифровізацію управлінських процесів, впровадження систем штучного інтелекту та цифрових двійників. Показано, що підприємства, які впровадили циркулярні моделі управління ресурсами та адаптували системи ризик-менеджменту до принципів ESG, досягли вищої стійкості, зниження втрат, зростання ефективності й екологічної відповідальності. Зроблено висновок, що циркулярна економіка виступає не лише контекстом, а й платформою для трансформації ризик-менеджменту на підприємствах енергетики у ключовий стратегічний інструмент сталого розвитку.