ÇOCUK EDEBİYATINDA ÖLÜM TEMASI - Halil Aytekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çocuk edebiyatıeserleri ele aldıklarıkonularıyla bir anlamda çocuğu hayata hazırlama işlevi üstlenirler. Çocuklar bu eserlerdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirir, hayatın acıve tatlıgerçeklerini anlamaya çalışırlar. Bu gerçekler arasında ölüm de yerini alır ve çocukların bu acıolayıkavramasına, anlamasına yardımcıolunmaya çalışılır. Okuduğu hikâyelerde geçen ölüm olaylarıkarşısında çocuk onu anlamakta çok zorlansa da yavaşyavaşanlamaya başlar ve artık eskisi gibi korku duymaz. Kimi eserlerde ölüm; sonsuz uykuya dalmak, hayatın tam ve kesin olarak sona ermesi, bazen bir mükâfat, ortadan kalkma, yok olma gibi değerlendirilirken kimisi de yeni bir hayatın başlangıcı, göğe yükselme, kurtuluşveya tanrının yanına sığınma olarak görülür. Bu açıklamalar karşısında ölüm hakkında bilgilenen ve onu hayatın bir gerçeği olarak kabullenen çocuk yaşama daha sıkısarılır. Bu eserler hayatın tüm güçlüklerine karşın yaşam tezini daha canlıtutma amacını güder.