İbn Kayyım el-Cevziyye (1997). İslam’da Çocuk: Çocuk Hakları, Terbiyesi ve İlahi Hükümler (Çev. M. Kısa). İstanbul: Esra Yayınları, 349 s. - İrem Doğan (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Yaşam zincirinin en önemli halkalarından biri olan çocukluk dönemi, herhangi bir deneyim ve yeterliliğe sahip olunmayan ayrıca yetişkinlerin bakım ve korumasına ihtiyaç duyulan bir dönemdir . Çocukluk döneminde olan bireyler dünyaya gelişleriyle bazı temel haklara, onlardan sorumlu yetişkinler de bu bireylere karşı bazı temel sorumluluklara sahip olurlar. Bu anlamda, insan haklarının temelinin çocuk hakları olduğu ifade edilebilir. İnsan hakları yanında çocuk haklarının ayrı bir kategoride ele alınmasının nedeni ise çocukların özel haklara sahip olmaları ve ayrıcalıklı konumda olmaları değil, onların kendilerine has gereksinimlerinin olduğudur . Bu bağlamda İslam dini çocuklar ve yetişkinler için birtakım hükümler ortaya koymuştur. Tanıtımını yaptığımız “İslam’da Çocuk” isimli kitapta İbn Kayyım el-Cevziyye bu hükümleri açıklamayı amaçlamıştır. Arapça olarak kaleme alınan eser, Mahmut Kısa tarafından 1997 yılında Türkçeye çevrilmiştir. Eserin kendi dilindeki adı “Tuhfetu-l Mevdûd Bi ahkâmi’l- Mevlûd” tur. Kitapta, eserin 807 yılında Abdullah b. Ali b. Aydoğdu el-Hanbeli tarafından istinsah edildiği bilgisine yer verilmiştir.