KÜRESELLEŞME VE ULUS-DEVLET - Gürsoy Akça (Selçuk İletişim)
Teknolojik ve ekonomik gelişmelerle şekillenen küreselleşme sosyo-kültürel alanda olduğu gibi siyasal alanda da son dönemlerde meydana gelen değişmelerin anlaşılmasında önemli bir role sahiptir. Daha somut olarak küreselleşmenin ulus devletler açısından sonuçları küreselleşme literatürünün üzerinde yoğunlaştığı temel noktalardan biridir. Bu çalışmada, son dönemlerdeki küreselleşme ve ulus devlet literatürü çerçevesinde modern ulus devletin temelini oluşturan kültür, ekonomi ve toplumun küreselleşmeyle birlikte ne düzeyde değişime uğradığı ele alınmaktadır. Yeni dünya düzenini temsil eden küreselleşmenin ulus devletin rolünde bazı değişimlere neden olsa da, temel işlevlerinin önemli düzeyde bir dönüşüme uğramadığı üzerinde durulmaktadır.