Tek Parti Döneminde Isparta’da Milletvekili Seçimleri ve Milletvekillerinin Özgeçmişleri - Esin Yüzbaşı; Bayram Akça (Journal of Universal History Studies)
İşgalci güçlere karşı mücadele eden direniş güçleri ülkeyi kurtarmak adına vatanına ve milletine sahip çıkmıştır. Bu direniş güçleri Sivas kongresinden sonra Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti (ARMHC) adı altında birleşmiştir. ARMHC’yi oluşturan üyeler 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM’nin açılışıyla meclisi oluşturmuşlardır. Bu grup I. Mecliste Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu adını almıştır. Siyasi örgütlenmeyi sağlamak adına Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu, Halk Fırkası’na dönüştürülmüş ve Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) 11 Eylül 1923 tarihinde kurulmuştur. Halk Fırkası 1935’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adını almıştır. Türkiye Cumhuriyet’in ilanından sonra tek partili yaşam devam etmiş olup, 1924 yılında muhalefet olarak Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (TPCF) kurulmuştur. TPCF’nın 6,5 ay kadar kısa bir siyasi yaşamı olmuştur. 1930’da çok partili yaşama geçiş denemesi olan Serbest Cumhuriyet Fırkası kurulmuş ancak istenen başarı elde edilememiştir. 1945’de Milli Kalkınma Partisi (MKP) ve 7 Ocak 1946 tarihinde Demokrat Parti (DP)’nin kurulmasının ardından bu partilerin 1946 milletvekili seçimlerine girmesiyle Türkiye’de çok partili siyasete geçilmiştir. 1946’ya kadar CHP tek parti olarak ülkenin siyasi hayatına yön vermiştir. Bu çalışmada, Türkiye’nin siyasetinde önemli siyasetçilerin yetiştiği bir şehir olan Isparta’da, Millî Mücadele döneminin ardından başlayan tek partili dönem ele alınarak, Isparta’yı temsil eden milletvekilleri, milletvekili seçimleri ve siyasi faaliyetleri ile birlikte Isparta milletvekillerinin özgeçmişlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.