4 yıllık endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi vakalarımızın retrospektif değerlendirilmesi - Ali Demir; Cem Onur Kıraç; Cem Onur Mehmet Asıl (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi ERCP , pankreatikobiliyer hastalıkların tanı ve tedavisinde altın standart yöntemdir. Biz bu çalışmada son 4 yıllık ERCP deneyimimizi gözden geçirmeyi amaçladık.Gereç ve yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniğinde son 4 yılda ERCP yapılan hastalar çalışma kapsamına alındı. Veriler hastane arşiv sisteminden retrospektif olarak elde edildi.Bulgular: 1155 hastaya toplam 1471 ERCP işlemi yapılmıştı. Hastaların 664’ü kadın ve 491’i erkek ve ortalama yaş 60,2 yaş idi 10-97 years . En sık ERCP endikasyonu hiperbilirubinemi ve serum ALP ve GGT düzeylerinde artış idi 703 patients, %47,8 . 1250 hastada %85 standart sfinkterotomla kanülasyon başarılı olurken 217 %14,8 hastaya iğne uçlu sfinkterotomla önkesi yapılmış ve bu hastaların 104’ü %7 önkesi sonrası kanüle edilebilmişlerdi. Total kanülasyon başarısı %92,0 idi. 152 hastada ERCP ile ilişkili komplikasyonlar saptandı. En sık komplikasyon 113 hastada %7,7 saptanan post-ERCP pankreatit idi. İğne uçlu sfinkterotomla önkesi yapılan hastalarda post-ERCP pankreatit gelişme sıklığı belirgin olarak yüksekti %17,1 . 1 hasta şiddetli post-ERCP pankreatit ve buna bağlı multiorgan yetmezliği nedeniyle öldü. ERCP ile ilişkili kanama 5 %0,3 ve perforasyon 3 %0,2 hastada saptandı.Sonuç: ERCP çeşitli pankreatikobiliyer hastalıkların tedavisinde hala altın standart yerini korumaktadır. İnvaziv olması nedeniyle ERCP’nin tanı için kullanılmaması ve terapötik amaçla kullanılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz