Buğday ve Arpanın Sıkıştırma Yükü Altındaki Mekanik Davranışlarının Belirlenmesi - Ergin Dursun (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, beş farklı buğday çeşidinin (kunduru 1149, topbaş, bezostaja, gerek 79 ve tosun 21) ve arpanın (tokak 157/37) iki paralel plaka arasında sıkıştırma yükü altındaki mekanik davranışları belirlenmiştir Denemeler 40.2 mm/min 'İlk sıkıştırma hızında, iki farklı yükleme ekseninde ve üç farklı nem içeriğinde yapılmıştır. Buğday ve arpanın nem içeriği arttıkça kopma kuvveti azalmış, buna karşın kopma enerjisi artmıştır. x-x ekseninde yüklenen buğday (topbaş çeşidi hariç) ve arpanın kopma kuvvetleri y-y eksenine göre daha yüksek bulunmuştur Ayrıca, x-x ekseninde yüklenen kunduru 1149, bezostaja ve gerek 79 buğday çeşitlerinin ve arpanın kopma enerjileri y-y eksenine göre daha yüksek bulunmuştur. Buna karşın, topbaş ve tosun 21 çeşitlerinin y-y eksenindeki kopma enerjileri x-x eksenine göre daha yüksek bulunmuştur,