Dzieci z Ukrainy w polskich szkołach – mapa istotnych kwestii - Jacek Pyżalski (Edukacja, Terapia, Opieka)
Tak bazując na raportach diagnostycznych przygotowanych przez organizacje pozarządowe wskazuje i krótko omawia kluczowe kwestie związane z edukacją dzieci z Ukrainy, który przybyły do Polski w wyniku kryzysu wojennego. Skupia się on na takich kwestiach jak organizacja edukacji (w powiązaniu z legislacją), przygotowanie merytoryczne nauczycieli, relacje rówieśnicze oraz relacje dorosłych z rodzicami/opiekunami dzieci z Ukrainy i obciążenia zawodowe (stresory) związane z pracą polskich nauczycieli w tym obszarze.