СИНТЕЗ ДВОХОПЕРАНДНИХ ДВОХРОЗРЯДНИХ СЕТ-ОПЕРАЦІЙ ШЛЯХОМ ПОЄДНАННЯ ОДНООПЕРАНДНИХ ДВОХРОЗРЯДНИХ СЕТ-ОПЕРАЦІЙ - С.В. Рудницький; В.В. Ларін; Д.А. Підласий; Т.К. Короткий (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті проведено дослідження можливості синтезу двохоперандних двохрозрядних СЕТ (Cryptographic encoding theory)-операцій шляхом поєднання однооперандних двохрозрядних СЕТ-операцій. Для забезпечення криптографічного захисту інформаційного ресурсу, який циркулює в мережі, застосовувались двохоперандні двохрозрядні СЕТ-операцій шляхом поєднання однооперандних двохрозрядних СЕТ-операцій. Зазначено, що двохоперандна CET-операція являє собою операцію, яка перетворює nСі-квантів першого операнда в nСі-кванти результату на основі однієї з декількох однооперандних CET-операцій, в залежності від значення mСі-квантів другого операнда. В дослідженні виявлено, що в двохоперандній CET-операції можуть використовуватися однооперандні CET-операції з різною кількістю Сі-квантів інформації. Незалежно від того, які однооперандні CET-операції було використано при побудові двохоперандної CET-операції, кількість вхідних Сі-квантів і кількість вихідних Сі-квантів інформації при кожному виконанні операції будуть співпадати. Досліджено необхідні умови для реалізації оберненого перетворення. Показано, що це є застосування однакових значень другого операнда, а достатньою умовою є наявність обернених однооперандних операцій до однооперандних операцій, використаних при прямому перетворенні. Представлена структурна схема пристрою реалізації двохоперандної CET-операції. Вона включає два блоки: блок операндів і блок однооперандних операцій. Блок операндів включає елементи першого і другого операндів. Блок однооперандних операцій містить елементи виконання однооперандних операцій. В процесі моделювання операцій криптоперетворення на снові дублювання однооперандних двохрозрядних операцій базової групи було акцентовано увагу на тому, що синтезувати операції можна шляхом поєднання однооперандних операцій криптоперетворення.