Діти і молодь у фокусі міжнародної універсальної системи запобігання та вирішення конфліктів - T. L. Syroid (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено проблематику статусу дітей та молоді в умовах збройних конфліктів. Розкрито положення базових міжнародних угод, що стосуються захисту означеної категорії осіб, прийнятих під егідою ООН; зосереджено увагу на знакових резолюціях Ради Безпеки ООН, присвяченим питанню молоді, миру і безпеки. Акцентовано на діяльності миротворчих місій ООН, спрямованій на врахуванні принципів молоді в їх роботі, такі як реформа сектору безпеки, залучення громад, роззброєння, демобілізація та реінтеграція, зменшення насильства в громадах та права людини; підтримання урядів у вирішенні проблем, що перешкоджають змістовній участі молоді, та сприяння співпраці з молодіжними організаціями, щоб переконати владу допускати молодих людей до участі в місцевому врегулюванні конфліктів та підтримці міжнародного миру. Наведено позитивні практики діяльності миротворчих операцій щодо підтримання дітей та молоді (Південний Судан (UNMISS), Косово (UNMIK), Кіпр (UNFICYP)). Зосереджено увагу на ролі Спеціального представника Генерального секретаря з питань дітей та збройних конфліктів, який здійснює активну діяльність у сфері захисту дітей у конфліктах, докладаючи зусиль щодо нарощування підтримки кампанії «Нуль до вісімнадцяти», метою якої є досягнення загальної ратифікації Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Підкреслено, що важливим аспектом його роботи є систематична взаємодія з державами-членами. Задля цього він активно співпрацює з Генеральною Асамблеєю, Радою Безпеки, регіональними організаціями; здійснює двосторонні контакти і польові візити, щоб заручитися політичною волею міжнародної спільноти для ефективного захисту дітей та молоді, які постраждали від війни; тісно взаємодіє з агентствами та програмами ООН для розробки і впровадження порядку денного щодо дітей та збройних конфліктів. Охарактеризовано діяльність Міжнародного дитячого фонду (ЮНІСЕФ), який розробляє проєкти, що сприяють звільненню, реабілітації та реінтеграції дітей-солдатів; закликає конфліктуючі сторони дотримуватися своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом щодо негайного припинення порушень прав дітей та нападів на цивільну інфраструктуру, включаючи школи і лікарні. Зроблено відповідні висновки і рекомендації.