Моделі релігійної освіти в загальноосвітніх школах в контексті європейських наукових студій: за зразками Франції, Росії та Нідерландів - Виталий ПРОШАК (Богословські роздуми: Східноєвропейський журнал богословʼя)
Ця стаття розглядає проблему феномену релігійної освіти в загальноосвітніх школах у межах Європи. Відповідно до «Рекомендацій» Ради Європи, де наголошується, що релігійна освіта виконує важливу роль в стимулюванні духовного, морального, соціального і культурного розвитку особистості та певної соціальної групи, тісна взаємодія релігій та міжкультурного діалогу в освіті є вагомим чинником для об'єднання та підсилення сьогоденного суспільства. У відповідь на цю дилему, дана стаття представляє короткий огляд трьох основних моделей релігійної освіти в загальноосвітніх школах Європи. У вступній частині статті представлено першу модель, де релігійна освіта замінена «гуманістичною освітою» (Франція). На прикладі Росії, друга частина ознайомлює читача із «культорологічною моделлю» релігійної освіти. Отже, описуючи ситуацію релігійної освіти в Нідерландах, треття частина статті дає огляд «плюралістичної моделі». У висновках до статті наголошено на важливості взаємовідношення моделей релігійної освіти у відповідній країні з її національними релігійними складовими та юридичнми легелізаціями.