Bibliofilskie pasje Biskupa Ludwika Łętowskiego (1786-1868) - Marcin Michalski (Saeculum Christianum)
Artykuł ukazuje postać biskupa sufragana krakowskiego Ludwika Łętowskiego jako bibliofila. Poszukując źródeł jego umiłowania książki, zwrócono uwagę na pielęgnowanie kultury w rodzinnych kręgach, kolekcjonowanie ksiąg w bliskim otoczeniu oraz odebranej edukacji w warunkach domowych. Wkraczając w dorosłość, Łętowski miał już w pełni wykształcony zmysł bibliofilski. Tekst artykułu prezentuje znajomość wybranych przez sufragana księgozbiorów, jak i współpracę, którą nawiązywał z innymi miłośnikami książki. Burzliwe dla wielu bibliotek czasy wieku XVIII i XIX były okresem działalności wielu „książkołapów”. Spojrzenie na ich działalność zostało ukazane z perspektywy Łętowskiego, bibliofila szczególnie ceniącego zbiory kościelne i klasztorne. Treść pracy dopełnia przegląd prywatnego księgozbioru biskupa oraz jego cymeliów.