ÖĞRENME BİÇİMLERİNİ (STYLE) OKULA GETİRMEDE 4MAT SİSTEMİNİ KULLANMA - Fatma Bıkmaz (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
İnsanların öğrenme biçimlerindeki farklılıklar üzerine temellendirilen 4Mat (foımat) sistemi, öğretmenlere öğretim sürecini düzenlemeleri konusunda yardımcı olmak üzere 1972 yılında geliştirilmiştir. 4Mat sistemi, bireysel öğrenme biçimleri ve beyin üstünlüğüne dayalı işleme tercihlerinden yararlanan sekiz aşamalı bir eğitim döngüsüdür. Bazı konular bazı öğrenciler tarafından istenilen şekilde öğrenilirken, bazılarının neden yapamadığı konusunda öğretmenlerin farkındalığını arttırmak için tasarlanan 4Mat, eğitim, psikoloji, nöroloji ve işletme alanlarında yapılan araştırmalar üzerine temellendirilmiştir. David Kolb (1981,1984, 1985), Carı Jung (1923), Jean Piaget (1970), John Dewey (1958), Joseph Bogen (1969, 1975), Gabriele Rico (1983), Betty Edwards (1979) ve John Bradshaw ile Norman Nettleton'un (1983) kuramları 4Mat yaklaşımına katkıda bulunmuştur.