УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ УКРАЇНИ: СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ - Ю. А. Гайбура (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Стаття присвячена дослідженню управління державним боргом України. Розглянуто основні підходи до трактування понять «державний борг» і «управління державним боргом». З’ясовано, що економічна сутність державного боргу полягає у визначенні економічних відносин країни як такої, кому позичають з тими, хто позичає, тобто її кредиторами, для перерозподілу частини вартості ВВП на умовах повернення, сплачуваності та строковості. Досліджено динаміку і структуру державного боргу України за 2009–2023 рр як важливу складову державних фінансів., виявлено тенденції та специфічні особливості формування державного боргу, обґрунтовано концептуальні засади щодо вдосконалення механізму управління державним боргом та його обслуговування в умовах воєнного стану. Проаналізовано динаміку державного боргу по відношенню до ВВП за 2009–2023 рр. Виявлено тенденцію до зростання боргових зобов’язань України в період 2022–2023 рр. Встановлено, що державні запозичення вважаються джерелом реалізації інвестицій, засобом зниження впливу негативних наслідків дефіциту бюджету, а також є дієвим засобом, який сприяє прискоренню зростання економічного потенціалу країни. Встановлено, що не зважаючи на підтримку України від західних держав, уряд країни все ще потребує міжнародної фінансової допомоги. Узагальнено міжнародний досвід врегулювання боргових проблем в інших країнах. Обґрунтовано доцільність застосування конкретних інструментів у процесі управління державним боргом на сучасному етапі функціонування української економіки, а також у післявоєнний період на основі міжнародного досвіду. Визначено, що боргова політика держави має вагоме значення для забезпечення економічної стійкості і розвитку країни. Ефективне управління державним боргом допомагає запобігти кризам та забезпечити фінансову стабільність, а також надає уряду більше важелів для реагування на економічні виклики, що особливо актуально для української економіки, яка функціонує в умовах війни. Здійснено прогнозування рівнів державного боргу країни на перспективу.