Nazwy w działaniu – socjalizująca rola przezwisk wartościujących pod względem moralnym w tle - Iza Matusiak-Kempa (Poradnik Językowy)
W artykule omawia się wartościujące odapelatywne nazwy osobowe przez pryzmat ich roli w utrwalaniu wartości przyjętych w społeczeństwie. Analiza nazw osobowych wpisuje się w socjolingwistyczną i etnolingwistyczną perspektywę postrzegania języka jako narzędzia komunikacji, rezerwuaru wiedzy o człowieku i jego kulturze, a także narzędzia, za którego pomocą można wpływać na ludzkie postawy. W artykule nazwy osobowe traktuje się jako szczególne znaki językowe, będące skrótami deskrypcji określonych, etykiety identyfikujące człowieka przez pryzmat jego cech charakterystycznych. Nazwy osobowe, jako nośniki skondensowanych informacji o identyfikowanych osobach, uważa się za szczególne komunikaty odgrywające ważną rolę w kształtowaniu ludzkich postaw i utrwalające system wartości wspólnoty.