Techniki informacyjne w zarządzaniu szkołą - Piotr Czaja; Kamila Kluczewska-Chmielarz; Joanna Porębska; Henryk Noga; Beata Szczypka-Brodzińska (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Postęp informatyczny wytycza nowe kierunki działań we współczesnym świecie. Techniki informacyjne są nieodzownym elementem w życiu człowieka zarówno w pracy, jak i w domu. Świadomy wybór technik informatycznych ma przede wszystkim zadanie wspomagania dyrektora szkoły i jego współpracowników w pracach związanych zarówno z administracją, jak i zarządzaniem. Wybór oprogramowania ma ogromne znaczenie, gdyż pozwala w przyszłości uniknąć sytuacji związanych z brakiem kompatybilności użytkowanych programów. Niniejsza praca prezentuje możliwości użycia nowoczesnych technik informacyjnych, które mogą być wykorzystane m.in. w obszarze szeroko pojmowanego zarządzania szkołą przez współczesnego dyrektora-menedżera. Zrozumienie ich roli i akceptacja tych technik stanowi jeden z podstawowych atrybutów sukcesu we współczesnym świecie edukacji. W pracy zamieszczono opis komponentów pakietu MS Office 365, powszechnie wykorzystywanego zarówno w domu, jak i w pracy, oraz platformy Vulcan, której głównym zadaniem jest wspomaganie pracy w szkole. Zamieszczono również opisy przydatnych i ważnych z punktu widzenia dyrektora/ nauczyciela stron internetowych. Przedstawione w pracy przykłady dają możliwość współpracy i są ze sobą w pełni kompatybilne, jeśli chodzi zarówno o pakiet MS Office 365 i platformę Vulcan.