Pulski dnevnik L’azione (corriere istriano) o istarskim zdravstvenim uvjetima u međuraću (1919. – 1940.) – osvrt na pojedine probleme - Milan Radošević (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Rad se bavi izvještajima pulskog dnevnog lista L’Azione (od 1929. g. Corriere Istriano) o istarskim zdravstvenim prilikama u razdoblju između dva svjetska rata. Istraživanje se očituje u analizi brojnih članaka, organiziranih u pojedina poglavlja ovisno o njihovoj namjeni i sadržaju. S tim u svezi obrađuju se sljedeći problemi: 1) djelatnost zdravstvenih ustanova; 2) tuberkuloza i malarija kao najveći izazovi istarskog zdravstva; 3) edukacijski članci namijenjeni upoznavanju čitateljstva s mogućnostima prevencije i liječenja raznih bolesti; 4) propagandno-marketinški materijali u svezi s proizvodima farmaceutske industrije. Potrebno je naglasiti da se većina podataka navedenog lista odnosi na urbane sredine, smještene uglavnom uz zapadnu obalu istarskog poluotoka gdje je utjecaj talijanskog elementa i kulture bio najsnažniji, a gdje je ujedno fašistički poredak koncentrirao svoj institucionalni i intelektualni potencijal. O teškim zdravstvenim prilikama na selu, većinski naseljenom hrvatskim i slovenskim elementom, bilo je vrlo malo riječi. To nam ukazuje na marginalizaciju sela (u ovom slučaju medijskiinformativno) čak i oko onih osnovnih životnih pitanja kao što su zdravstvo i higijenski uvjeti koji su bez sumnje, još iz predfašističkog razdoblja, bili najlošiji baš u tim područjima.