Després de les villæ. La transformació del camp al nord-est català en els segles VI i VII a partir de l’exemple de Vilauba / Villa Alba (Pla de l’Estany) - Pere Castanyer; Joaquim Tremoleda; Lídia Colominas; Ferran Antolín (Estudis d'Història Agraria)
La vil·la romana de Vilauba s’empla a en una petita vall situada al sud de l’estany de Banyoles (Girona). Les excavacions arqueològiques han permès documentar una dilatada seqüència d'ocupació que abasta d'encà del segle I aC fins a la segona meitat del segle VII dC. Malgrat aquesta extraordinària  continuïtat, la fase més tardana, datada a partir de finals del segle V, suposa un canvi radical en  l’estructura i l’organització general de l’establiment. La recent excavació d’un petit nucli d’hàbitat, organitzat a partir de tres unitats domèstiques independents, permet replantejar la  interpretació de les restes agrícoles pertanyents a aquest mateix període descobertes anys enrere i, també , il·lustra el pas cap a noves formes de poblament que són conseqüència del procés de  transformació  i desaparició de les antigues villae.