A századfordulós illemirodalom tanulságai a történeti udvariasságkutatásban - Németh, Luca Anna (Jelentés és Nyelvhasználat)
A dolgozat egy történeti, szociokulturális és nyelvhasználati szempontból egyaránt komplex forrásegyüttessel foglalkozik: a 19. század második és a 20. század első felében megjelent illemirodalmi munkákat vizsgálja különböző szempontok alapján. Áttekinti az elemzés elméleti hátterét, és bemutatja azt az összetett, holisztikus udvariasságértelmezést, amelynek keretében korpuszát elhelyezi. Feltárja az illemirodalom társadalomtörténeti kontextusából fakadó funkcióit, illetve az általa közvetített udvariasságkoncepciót, utóbbit néhány szempont alapján részletesen is bemutatja. Számba veszi és példákkal illusztrálja az udvarias nyelvhasználat formai-esztétikai, funkcionális, továbbá interperszonális vonatkozásait, amelyek alapján megállapítja, hogy a vizsgált koncepció alapvetően normatív, célja pedig egy adott társadalmi csoporthoz való tartozás reprezentálás, ugyanakkor a stratégiai jelleget sem mellőzi.