COVID-19 Pandemisinde Gebelik Süreci ve Doğum Korkusu - Özlem Akın; Nülüfer Erbil (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Dünyada milyonlarca insanın hayatını dramatik bir şekilde etkileyen COVID-19 pandemisi, gebe kadınlarda her zamankinden daha fazla endişe ve belirsizliklere neden olarak psikolojik bir yük oluşturmakta, olağandan daha fazla korkuya neden olmaktadır. Bu derlemenin amacı, COVID-19 pandemisinde gebelerde doğum korkusuna etki eden faktörler hakkında farkındalık sağlamaktır. Literatür taraması Google Akademik, PubMed, Web of Science veri tabanlarında Türkçe ve İngilizce “COVID-19”, “gebe”, “gebelik”, “doğum korkusu” “pandemi” anahtar kelimeleri kullanılarak yapıldı. Gebelerde, aile desteğinin yetersizliği, sağlık ekibiyle iletişim sorunları, bebeğin virüsle enfekte olma kaygısı ve kadınların doğum sonrası bebeklerinden ayrı kalma korkusunu içeren nedenlerle doğum korkusu oluşmaktadır. Kadınların büyük çoğunluğunun doğumdan korktuğu, en çok bebeklerinin sağlığı konusunda endişe duydukları, COVID-19 ile ilgili yanlış bilgilerin gebe kadınların korku ve kaygısını artırdığı, doğum tercihlerini ve doğum yerini etkilediği rapor edilmektedir. COVID-19 pandemisine bağlı sosyal izolasyonun, gebe kadınlarda sosyal destek yetersizliğine neden olduğu, doğum öncesi eğitim ve danışmanlığın gebelerin endişe ve korkusunu azaltmada olumlu etkisinin olduğu belirtilmektedir. COVID-19 pandemisinde, gebe kadınlara bilinçli, sürekli ve saygılı izlem ve desteğin sürdürülmesi, anne-çocuk sağlığı, aile ve toplum sağlığı için önemli olduğu kadar, her kadının pozitif bir doğum deneyimi yaşaması için de oldukça önemlidir.