СУЧАСНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА СТІЙКОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ - Наталія Носань; Таїсія Фенічева; Олександр Кісільов (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто сучасні методи управління кадровим потенціалом, що спрямовані на підвищення ефективності та стійкості організацій в умовах постійних змін та високої конкуренції. Автори акцентують увагу на актуальності дослідження кадрового потенціалу, обумовленій глобалізацією, стрімким розвитком технологій та економічною нестабільністю. Проаналізовано такі методи, як компетентнісний підхід, розвиток та управління талантами, індивідуалізація навчання, впровадження цифрових HR-технологій, адаптивне управління продуктивністю та створення ефективної корпоративної культури. Наголошується, що ці методи не лише відповідають сучасним тенденціям, але й сприяють формуванню стійкої, адаптивної та конкурентоспроможної організації. Впровадження інноваційних підходів до управління кадровим потенціалом є стратегічною необхідністю для українських підприємств, що прагнуть підвищувати свою конкурентоздатність і стабільність на динамічному ринку.