Krzysztof Lipiński (1957-2013) – wrażliwy poeta i wnikliwy obserwator spraw ludzkich, mistrz słowa i przekładu - Lech Zieliński; Joanna Muzioł-Zielińska (Litteraria Copernicana)
Artykuł stanowi krótkie przedstawienie sylwetki Krzysztofa Lipińskiego, wybitnego germanisty, literaturoznawcy, przekładoznawcy  i tłumacza z uwypukleniem subiektywnie wybranych obszarów, w któych zbiegały się zainteresowania przedstawionego mistrza i autorów artykułu.