UMUDUN YAŞAM DOYUMU VE OLUMLU GELECEK BEKLENTİSİ ÜZERİNE ETKİSİ - Gaye Atilla; Gizem Yıldırım (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, tekstil çalışanlarında umudun, yaşam doyumu ve olumlu gelecek beklentisi üzerinde etkisinin olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 170 tekstil çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada anket tekniği kullanılmış, verilerin analizinde ise doğrulayıcı faktör analizi, betimleyici istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişkiler Aşağıdan Yukarıya ve Yukarıdan Aşağıya ve Pozitif Psikoloji Kuramları kapsamında açıklanmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası literatür incelendiğinde bu değişkenlerin bir arada incelendiği başka çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle elde edilen bulguların, iş ortamında bireysel ve örgütsel çıktılar arasındaki ilişkilere dair elde edilecek olan sonuçların alan yazına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma bulgularına göre, umut ve alt boyutlarının yaşam doyumu ve olumlu gelecek beklentisi üzerinde anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiş olup tüm bulgular daha önce yapılan araştırma sonuçları kapsamında tartışılmıştır.