Tavuk Kesimhanesi Atıksularından Sürekli Akışlı Elektrokoagülasyon Prosesi ile Fosfor Giderimi - Nazlı Baldan Pakdil; Elif Sazak; Murat Solak (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Buçalışmada, elektrot materyali olarak paslanmaz çelik ve demirin kullanıldığısürekli şartlarda işletilen Elektrokoagülasyon (EK) model reaktörü ile tavukkesimhanesi atıksularından fosfor gideriminde pH (4-10), akım yoğunluğu (10-40A/m2) ve elektroliz süresi (5-15 dk) gibi işletme parametrelerininetkisi araştırılmıştır. Elektrot materyalleri; ilk olarak Anot ve katotelektrotun paslanmaz çelik (Anot-PÇ/Katot-PÇ) ve ikinci olarak anot demir,katot ise paslanmaz çelik materyalinden (Anot-Demir/Katot-PÇ) olacak şekildeiki farklı birleşim değerlendirilmiştir.Deneysel çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve optimum işletmeşartlarının belirlenmesi amacı ile Box-Behnken istatistiksel analiz modelikullanılmıştır. Optimize edilen koşullarda, PÇ/PÇ elektrotunun kullanıldığı EKmodel reaktöründe giderilen fosfor konsantrasyonu için R2(Regresyon) değeri 0,99 olarak; Fe/PÇ elektrotunun kullanıldığı EK modelreaktöründe giderilen fosfor konsantrasyonu için R2 değeri 0,98olarak tespit edilmiştir. Fosfor konsantrasyonu gideriminin en yüksek olduğuoptimum değerler; PÇ/PÇ elektrot türü için başlangıç pH 4, akım yoğunluğu: 23,3A/m2, elektroliz süresi: 9,2 dk olarak tespit edilirken, Fe/PÇelektrot türü için elektrot türü için başlangıç pH 4, akım yoğunluğu: 40 A/m2,elektroliz süresi: 15 dk olarak tespit edilmiştir. En yüksek gideriminsağlandığı şartlarda PÇ/PÇ elektrot türünde, Fe/PÇ elektrot türüne göre daha azakım yoğunluğu ve elektroliz süresine ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.