SUALTI TEKNOLOJİSİ ÖĞRENCİLERİNİN MEZUN PROFİLİ - Mustafa Çekiç; Necdet Uygur; Onur Alptekin Ayan; Deniz Ergüden (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma, İskenderun Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversiteleri’nde bulunan Sualtı Teknolojisi Programları’ndan mezun olan öğrencilerin istihdam durumlarını araştırmak, mezunların sosyal ve ekonomik profilini ve öğrenim faaliyetleri hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak için düzenlenmiştir. Bu araştırma için hazırlanan anket çalışması her iki üniversite mezunları ile yapılmıştır. İskenderun Teknik Üniversitesi, Denizcilik Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Programı 2011 yılından itibaren 76 mezun ve Çukurova Üniversitesi, Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi programı 2012 yılından itibaren 44 mezun vermiş olup, toplam her iki üniversitenin Sualtı Teknolojisi Programından şimdiye kadar 120 kişi mezun olmuştur. Araştırma da tüm mezunların tamamına ulaşılamayıp, 97 kişiye ulaşılarak anket formu doldurulmuştur. Anket sonuçlarından mezunların, %72,16’sının sualtı sektöründe, %4,12’snini turizm dalış merkezlerinde, %15,46’sının kamu kurumlarında, %1,03’ünün Sualtı Teknolojisi Bölümü’nde akademisyen olarak çalıştığı ve %7,22’sinin ise çalışmadığı görülmüştür.