Yem Kısıtlamasının Tavuk Etinin Duyusal Kalitesi Üzerine Etkisi - Burcu Engin; Ecmel Dinçer; Mehmet Mendeş; Sibel Parlak; Yonca Yuceer (Journal of Agricultural Sciences)
Broyler yetiştiriciliğinin ilk evrelerinde yem kısıtlaması programlarının uygulanması etin kalite problemlerinin engellenmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı yem kısıtlamasının tavuk etinin duyusal özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Hayvanlar üç gruba ayrılmışlardır: ilk grup ad libitum (AD) herhangi bir yem kısıtlaması uygulanmayan grup, ikinci grup %20 yem kısıtlaması uygulanan grup (FR), üçüncü grup ise sabah 9 öğleden sonra 3 saatleri arasında yemleme yapılmayan gruptur (NF). Yem kısıtlaması yaşları 7-21 gün arasındaki tavuklara uygulanmıştır. But ve göğüs kısımlarının karekteristik duyusal tanımlayıcı terimlerinin belirlenmesi için tarife dayalı duyusal değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları tavuk etinin en karakteristik duyusal özelliklerinin sululuk, tavuk aroması ve umami olduğunu göstermiştir. Panel üyeleri aynı zamanda kartonumsu, yem kokusu, okside ve organımsı gibi bazı istenmeyen aroma özelliklerini de oldukça düşük yoğunluklarda belirlemişlerdir. Genel olarak AD ve NF guplarının sululuk ve tavuk aroması skorları göğüs eti için önemli bir fark göstermemiştir. Ayrıca üç grup arasında but etinin aroma yoğunluğu açısından da bir farklılık gözlenememiştir.