Wpływ dyskretności sterowania na proces naprowadzania rakiety przeciwlotniczego zestawu rakietowego krótkiego zasięgu - Józef GACEK; Krzysztof MOTYL; Konrad SIENICKI; Bronisław WAJSZCZYK (Problemy Mechatroniki)
W pracy przedstawiono proces modelowania matematycznego funkcjonowania przeciwlotniczego systemu rakietowego krótkiego zasięgu. Środowisko symulacyjne radaru zawiera symulator obiektów powietrznych (SOP) i symulator stacji radiolokacyjnej (SR) oraz symulator pocisku rakietowego (SPR). Modele symulacyjne opracowane w programie MATLAB obejmują możliwości startów rakiety z wyrzutni pod różnymi kątami, ze startem pionowym włącznie. Analizy komputerowe zostały przedstawione w postaci licznych wykresów i tabel.