Blir norsk politikk GAL?<subtitle>Grønn Alternativ Liberal (GAL) - Norske velgere og partier sett gjennom et europeisk perspektiv</subtitle> - Jonas Stein (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Internasjonal statsvitenskap har de siste tiårene utfordret den tradisjonelle éndimensjonale forståelsen av europeisk politikk. Analysene av norsk politikk har alltid vært flerdimensjonale, og sånn sett kan man si at analysene av europeisk politikk har tatt igjen de norske. Samtidig åpner et nytt todimensjonalt europeisk rammeverk, GAL-TAN, et nytt perspektiv på norsk politikk. Denne artikkelen viser hvordan denne todimensjonale forståelsen av europeisk politikk kan brukes for å forstå utviklinger i norsk politikk. En slik analyse viser at en større andel velgere i Norge – som i resten av Europa – har posisjoner som ikke er direkte sammenfallende med å være enten fullt progressiv eller fullt konservativ. Fra 1990 og frem til 2017 vokste gruppene velferdssjåvinist og markedskosmopolitt betydelig i størrelse. Disse endringene gjenspeiles også i det politiske landskapet, og kan forklare mange av konfliktene på begge sider av det tradisjonelle høyre-venstre-skillet. Analysen peker på at dersom den andre dimensjonen blir enda viktigere for velgere og partier i kommende valg, vil det utfordre dagens norske partikoalisjoner.