طراحی الگوی رشد کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر شبکه‌سازی کارآفرینانه (مورد مطالعه: خوشه کسب‌وکار عسل در استان اردبیل) - آزاده زیرک; هادی ثنایی پور; عبدالغنی رستگار; محمدباقر گرجی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
امروزه توسعه خوشه‌های کسب‌و‌کار جایگاه مهمی در سیاست‌های اقتصادی بسیاری از کشورهای در حال توسعه ایفا می‌کند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی رشد کسب‌وکارهای نوپا از طریق شبکه‌سازی کارآفرینانه انجام شد. مورد مطالعه، خوشه کسب‌وکار عسل در استان اردبیل بود. این پژوهش کیفی با روش نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق، دست‌اندرکاران خوشه کسب‌وکار مورد مطالعه، شامل کارآفرینان و تولیدکنندگان، بازایابان و صادرکنندگان عسل در استان اردبیل بود. نمونه‌گیری به صورت هدفمند صورت گرفت و جمع‌آوری اطلاعات از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختارمند انجام شد. اطلاعات مستخرج از مصاحبه‌ها به شیوه کدگذاری چندمرحله‌ای تحلیل شد. یافته‌ها در چارچوب الگوی پارادایمی تدوین شد. اینها شامل شرایط علی (نوآوری در محصول، تبلیغات و بازاریابی، آموزش و ترویج، ویژگی منطقه و رضایت مشتری)، شرایط واسطه‌‌ای (تامین و تسهیل مالی، برنامه‌ریزی و تدوین راهبرد‌ها، توسعه و تعامل نهاد‌های پشتیبان، ایجاد بازار داخلی و خارجی و برگزاری رویدادها و جشنواره‌‌ها)، شرایط زمینه‌ای (ارتباطات و تعاملات سازنده تولید کنندگان، زیرساخت‌ها و توانمندسازی نیروی انسانی، بهره‌برداری از مزیت رقابت‌پذیری، نظارت مبتنی بر استاندارد و تامین منابع)، راهبردها ( تنوع‌افزایی و بسته‌بندی، توزیع و بازاریابی، هم‌افزایی صنفی تولیدکنندگان، دسترسی به خدمات و فناوری جدید) و پیامدها (توسعه شبکه‌های کسب‌وکار عسل، توسعه و ترویج پرورش زنبور عسل، انتقال دانش و فناوری جدید، افزایش انگیزه و انسجام در خوشه کسب‌وکار.