Kıskançlık Karşısında Gösterilen İletişim Tepkileri Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Seher Sevim; Rumeysa Hoşoğlu (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmada, Kıskançlık Karşısında Gösterilen İletişim Tepkileri Ölçeği’nin (KKGİTÖ) Türk kültürüne uyarlanması amacıyla ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Araştırma değişik üniversitelerde öğrenim gören ve en az altı aydır romantik bir ilişkisi olan 436 gönüllü üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda üç boyut (Yapıcı iletişim, Yıkıcı-Kaçıngan iletişim, Rakip odaklı iletişim) altında toplanan 11 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmış (x2/sd = 3.33; RMSEA = .073; CFI = .92; IFI = .92; RFI = .87; SRMR = .096 ve NNFI = .91) ve ölçeğin üç boyutlu yapısı doğrulanmıştır. Yapılan benzer ölçekler geçerliği çalışmasında KKGİTÖ ile İlişki Durum Belirleme Ölçeği (İDBÖ) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (Yapıcı iletişim için r = .21, Yıkıcı-Kaçıngan iletişim için r = -.34 ve Rakip odaklı iletişim için r = -.20). Ölçeğin üç boyutu için Cronbach alfa iç tutarlılık katsayıları Yapıcı iletişim için 0.84, Yıkıcı-Kaçıngan iletişim için 0.85 ve Rakip odaklı iletişim için 0.90’dır. Analizler sonucunda, KKGİTÖ’nin evli olmayan bireylerin romantik kıskançlık karşısında gösterdikleri iletişim tepkilerini belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir.