Суб’єкти кримінальних правопорушень в умовах глобалізації: виклики та нові підходи - A. V. Zhdanova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглянуті питання, пов’язані з впливом глобалізації на формування нових суб’єктів кримінальних правопорушень. Глобалізація як всесвітній процес, що охоплює економічні, політичні, соціальні та правові аспекти, має значний вплив на кримінальне право, зокрема, на визначення суб’єктів правопорушень, що виникають унаслідок технологічних, економічних та загальносвітових змін. Автором стверджується, що зміни в світовому порядку, такі як розвиток міжнародних корпорацій, еволюція новітніх технологій і активна інтеграція ринків, сприяють виникненню нових типів правопорушників, серед яких особливо виділяються юридичні особи, кіберзлочинці та суб’єкти, пов’язані з використанням штучного інтелекту і криптовалют.