Mobles amb marqueteria a Catalunya: noves consideracions sobre un grup de peces d’influència italiana (ca. 1515-1518) - Daniel Vilarrúbias Cuadras (Locvs Amoenvs)
Escampats entre Barcelona, Mallorca i València hi ha un grup de mobles amb marqueteria i unes característiques pròpies, entre les quals destaquen unes determinades dimensions i proporcions i uns repertoris decoratius que esdevenen distintius del taller. Els principals són una gerreta menuda amb una flor octagonal, el cordó llis amb dues mides de nuades i les farfallete o encenalls encadenats. Segurament es tracta d’un mobiliari d’importació, realitzat en terres italianes amb una certa seriació i personalitzat (un cop tenia destinatari conegut) amb peces heràldiques (sovint amb un perfil o cartutx italià) embotides sobre massís i a posteriori. Si fos així, es tractaria d’un mobiliari prêt-à-porter però de gran luxe, destinat a personalitats d’alt poder adquisitiu. Ho demostra l’espai reservat a heràldica, tant si s’ha conservat com si resta sense afegir. També aporten una valuosa informació aquelles peces que no s’han mogut de lloc (faristol de Pedralbes i caixa de gros). Aquest enfocament permetria igualment incloure dins aquest grup les dues caixes del Palau Davanzati i l’escriptori del Museu Horne de Florència.