Varhaiskasvatuksen opettajien diskurssit tiimin pedagogisen toiminnan johtamisesta - Essi Korkeaniemi; Tuulikki Ukkonen-Mikkola; Heidi Harju-Luukkainen (Journal of Early Childhood Education Research)
Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa tiimin pedagogisen toiminnan johtamisesta, sillä hänellä on kokonaisvastuu lapsiryhmän tavoitteellisen toiminnan suunnittelusta, toteuttamisesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan varhaiskasvatuksen opettajien diskursseja tiimin pedagogisen toiminnan johtamisesta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kolmen käsitteen kautta, jotka ovat pedagoginen johtajuus, jaettu pedagoginen johtajuus sekä opettajajohtajuus. Aineisto koostuu 11 varhaiskasvatuksen opettajan (kasvatustieteen kandidaatin tai maisterin) haastattelusta. Aineisto analysoitiin diskurssianalyysin keinoin. Aineistosta tunnistettiin pedagogisen vastuun, vuorovaikutuksen ja osallisuuden, suunnannäyttämisen ja ohjaamisen sekä jaetun pedagogisen johtajuuden jännitteinen diskurssi. Lisäksi aineistosta tunnistettiin kaksi varhaiskasvatuksen opettajan tuottamaa vuorovaikutuksellista positiota suhteessa tiimin jäseneen. Nämä positiot ovat keskustelevan diplomaatin ja jämäkän viimeisen sanan sanojan positiot. Tutkimus lisää ymmärrystä tiimin pedagogisen toiminnan johtamisesta ja antaa eväitä sekä käytännön työn että varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen kehittämiseen.