Livet på randen – kontinuitet og diskontinuitet i norsk underklasse - Eldar Bråten (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
I denne artikkelen hevder jeg at antropologiske representasjoner av ‘det norske’ i for stor grad inspireres av historisk vellykkede sosiale tilpasninger. Fokuset er hovedsakelig ‘positiv’ samfunnsbygging forankret i tilgang på fast eiendom. Dermed faller lett den store eiendomsløse underklassen og deres mer prekære og diskontinuerlige tilværelse ut av synsfeltet. I artikkelen drøfter jeg former for ‘bygging’ i underklassens livsløp gjennom en studie av tilpasningene til en fattig, eiendomsløs familie i 1890-årenes Kristiania. Caset er inntak til å problematisere etnografiske og teoretiske skjevheter i antropologien om Norge.