ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ СТРУКТУРИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ УМОВАХ - М. В. Новікова; В. В. Шмагіна (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
У статті досліджуються теоретичні аспекти структуризації національної економіки в трансформаційних умовах. Обґрунтовано, що процес трансформації представляє собою безперервне якісне розширення меж змін системи розвитку національної економіки. Доведено, що індикатор  адаптивності державного регулювання системи національної економіки відображає шкалу адаптації, а також сам механізм, який підлаштовується до зміни сегментів економіки на макро- та мезорівнях. Даний  показник виявляє можливість процесу масштабного регулювання моделі національного середовища звикнути до нових умов. З’ясовано, що економічна адаптація представляє собою пристосування механізму регулювання складових національної економіки до динамічних умов зовнішнього середовища. Сегментація структурних змін надає можливість зробити висновок, що в результаті адаптації механізм регулювання структури макрорівня формує якісно нову систему, яка відповідає сучасним вимогам та тенденціям глобалізації. Доведено, що механізм державного впливу за допомогою методів трансформації та адаптації ринкових важелів забезпечує довгостроковий та стабільний розвиток національного макроекономічного середовища. Формування збалансованої системи державного регулювання базується на вирішенні завдань, які спрямовані на досягнення стратегічних цілей щодо стійкого соціально-економічного розвитку та підвищення добробуту населення, враховуючи тенденції глобалізації. Визначені принципи, які спрямовані на забезпечення результативного державного регулювання національної економіки в умовах глобалізації.