Оцінка збільшення ресурсу двигунів внутрішнього згоряння зразків озброєння та військової техніки у результаті впровадження електромеханічної системи змащування - В.Я. Гера; Ю.В. Шабатура (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
У статті авторами розглянуто актуальне питання, збільшення ресурсу двигуна внутрішнього згоряння зразків озброєння та військової техніки за умови використання електромеханічної системи їх змащування. Проведений детальний аналіз та теоретичні розрахунки сил, які виникають у кривошипно-шатунному  механізмі двигуна, наведені графічні залежності дії цих сил на підшипники колінчастого валу силової установки транспортного засобу. Описаний зв’язок між величиною навантаження, яке зумовлене від процесу згоряння паливної суміші та товщиною масляної плівки на поверхні корінних та шатунних підшипників колінчастого валу двигуна. Наведені причини та наслідки “масляного голодування” робочих поверхонь двигуна внутрішнього згоряння. Проведений порівняльний аналіз між електромеханічною системою змащування та механічною системою змащування (класичною), наведені переваги використання електромеханічного принципу змащування вузлів двигуна.