Cumhuriyet Döneminde İttihatçılığın Devamı Bağlamında Son Posta Gazetesi - Ayşegül YILMAZ (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
İletişim araçlarından biri olan basın, geçmişten günümüze kadar toplumsal ve siyasal alanlarda tarihsel bir kaynak olarak önemli bir yere sahiptir. Osmanlı-Türk basın camiasının günümüze kadar sürdürdüğü işlevi yazar kadrosunun seçkinliğinde halk üzerinde etki sağlamak, dolayısı ile kamuoyu oluşturmaktır. Bu bağlamda gazeteler, Osmanlı-Türk siyasal hayatında iktidar ve muhalefetin ideolojilerini aktarımı noktasında bir enstrüman vazifesi görmüştür. Osmanlı son döneminde iktidar, meşruiyetini koruma, muhalefet ise iktidar dışındaki öteki’nin sözcülüğünü gerçekleştirme noktasında basını kullanmış, iktidar-muhalefet geleneği basındaki kalem kavgaları üzerinden devam etmiştir. Son Posta gazetesi yayınlandığı 1930-1962 arasındaki dönemlerde muhalefet kanadında olan ve bu algı üzerinden kendini gösteren bir kimliğe sahiptir. İttihatçı kadroya sahip olan Son Posta gazetesi her şeyden önce, İttihat ve Terakki’yi görünür kılmak, varlığını sürdürmek istemiştir. Çalışmamızın amacı Son Posta gazetesinin kuruluş gayesini, sosyal-siyasi çerçevesini irdelemek ve gazetenin basın hayatındaki yerini anlamlandırmaktır. İlk bölümde basının araçsallığı ve gazetelerle ilgili yapılmış çalışmaları, ikinci bölümde Son Posta gazetesinin tarihsel portresini ve basındaki yerini irdeledik.