Współczesny konflikt między „sanctum” a „sacrum”, czyli monoteizm w sporze z politeizmem - Jan Andrzej Kłoczowski (Kwartalnik Filmowy)
Autor zwraca uwagę na odnowę myślenia politeistycznego w pewnych nurtach myśli postmodernistycznej. Przytacza tu poglądy niemieckiego postmodernisty Odo Marquarda, który opowiada się za przywróceniem oświeconej polimityczności, gdyż wszelka monomityczność (także monoteizm) prowadzi jego zdaniem do totalitaryzmu, zaprzeczenia wolności. Ojciec Kłoczowski opisuje także ostre spięcie Emmanuela Levinasa z poglądami naukowców i pisarzy głoszących chwałę sacrum m.in. Rudolfa Otto i Mircei Eliadego. Levinas krytykował wszelkie formy religijności, które byłyby różne od biblijnego monoteizmu, a tym samym występował przeciwko kategorii sacrum, której krytykę przeprowadził na płaszczyźnie religijnej i filozoficznej.