Stiren-Bütadien Kopolimer Katkısının Çimento Harçlarına Etkisi - Alper BİDECİ; Murat DOĞAN; Bekir ÇOMAK; Özlem SALLI BİDECİ; Elif BESLİ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Beton üretiminde çoğunlukla yeni kuşak kimyasal katkılar kullanılmaktadır. Dağıtma (dispersiyon) gücü yüksek olan kimyasal katkıların beton içerisinde belirli oranlarda kullanılması esastır. Kimyasal katkı içeriği uygun kullanılmadığı takdirde, taze ve sertleşmiş beton özellikleri etkilenmektedir. Çalışmada, akışkanlaştırıcı (%1) ilavesi ile Stiren Bütadien Kopolimer (SBR) katkısının çimento harçlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çimento harçlarına ağırlıkça SBR ilavesi (0%SBR (Kontrol), 5%SBR, 10%SBR, 15%SBR ve %100SBR) ile elde edilmiş deney numunelerinin fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, numunelerin SEM-EDS analizleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, %5 Stiren Bütadien Kopolimer katkısının çimento harçlarının basınç dayanımına olumlu etkisi olduğu görülmüştür.